İçeriğe geç

Atatürkçülüğün Tanımı Nedir

Atatürkçülük tanımı nedir?

Beyan edilen devlet, fikir ve ekonomik hayat hakkındaki ilkeler ve fikirlerdir. Kemalizm, Türk devletinin dinamik ideallerine ulaşması için gerekli olan değerleri, tercihleri, istenen sonuçları hedefler, bu sonuçlara ulaşma araçları ve devletin kurumlarıyla ilgili kavramları ilan eder.

Atatürkçü ne denir?

Birincisi, Kurtuluş Savaşı sırasında rejim ve İstanbul’daki destekçileri, Mustafa Kemal önderliğindeki hareketi destekleyen herkesi küçümseyerek “Kemalistler”, “Kemali’ler”, “Kemalistler” olarak nitelemişlerdir.

Atatürkçülüğün amacı nedir?

Kemalizm’in amacı, Türk milletini her alanda akılcı ve bilimsel yöntemlerle çağdaş bir topluma dönüştürmektir. Atatürk ideolojisi Türk milletinin ihtiyaçlarından doğmuştur, Kemalizm ulusal ve çağdaşlaştırıcı bir ideolojidir.

Atatürkçülüğün genel özellikleri nelerdir?

Çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmayı hedefleyen Atatürkçü düşünce sistemi akılcı ve bilimseldir. Ülkenin bütünlüğünü korumak için ulusal birlik ve beraberliğe önem verir. İnsan haklarına ve özgürlüklerine saygılıdır. Atatürk’ün “Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür” sözü bunu çok iyi açıklar.

Atatürkçü düşünceler nelerdir?

Atatürkçü düşünce sisteminin temel hedefleri Türk devletini güçlendirmek ve halkın mutluluğunu sağlamak, ülkenin gerçeklerinden sapmamak ve halka saygılı olmaktır. Devletimizin gelişmesi, güçlenmesi ve kendisini olası her türlü tehlikeden koruması için Kemalizm’in yaygınlaştırılması ve kabul görmesi gerekir.

Kemalizm sol mu sağ mı?

Milliyetçilik, Kemalist ve milliyetçi bir ideolojidir. Milliyetçilik kelimesi, Atatürk’ün milliyetçiliği için başka bir isim olarak da kullanılmıştır. Çağdaş siyasette tutarlı bir tanımı yoktur ve esas olarak sol görüşlü, milliyetçi görüşlere sahip Kemalistleri tanımlamak için kullanılır.

Atatürkçülüğün temel ilkeleri nelerdir?

Atatürk İlkeleri1 – Cumhuriyetçilik.2 – Milliyetçilik.3 – Halkçılık.4 – Devletçilik.5 – Laiklik.

Laik Atatürkçü ne demek?

Atatürk’ün laiklik anlayışı ateizme değil, din adına fetva vererek her türlü yeniliğe karşı çıkan, dinle hiçbir ilgisi olmadığı halde din adamlarının ve ulemanın yüzyıllardır toplum gelişmesine engel teşkil eden ve kendilerinin devlet işlerinden uzak durmalarını sağlayan nüfuzunu kırmaya yönelikti.

Atatürk ateist miydi?

“…Genel olarak kabul görmüş olan agnostik olduğu inancını kesin bir şekilde reddeder, ancak dininin yalnızca evrenin mucidi ve yöneticisi olan tek bir Tanrı’ya inanmak olduğunu söyler. Ayrıca insanlığın böyle bir Tanrı’ya inanması gerektiğine inanır.”

Kemalizm neyi savunur?

Kemalizm taklit üzerine değil, sınama üzerine kuruludur. Milletin öz değerlerine ulaşmayı hedefler; yani yukarıda da belirtildiği gibi halktan ilham alır. Özleri aynı kalsa da yenilenebilir ve yenilenmeye açık ideolojiler ölmez. Bu olguya uygun olarak Kemalizm gelişmeye açık, kalıplara kapalıdır.

Atatürkçüler kimler?

“Atatürkçüler” kategorisindeki sayfalarAhmet Taner KışlalıAhmet Yılmaz (siyasetçi, 1950 doğumlu)Alev Coşkun.Altemur KılıçCüneyt Arkın.Attilâ İlhan.Banu Avar.Şevket Süreyya Aydemir.Diğer yazılar…

Atatürkçülüğün esasları nelerdir?

İçindekiler1.1 Cumhuriyetçilik. 1.1.1 Kavramın gelişimi. 1.2 Milliyetçilik. 1.3 Halkçılık. 1.3.1 Tarih. 1.4 Laiklik. 1.5 Devletçilik. 1.5.1 İçerik ve gelişim. 1.

Atatürkçülüğün nitelikleri nelerdir?

Bağımsızlık, ulusal egemenlik, cumhuriyetçilik, milliyetçilik, laiklik, halkçılık, devrimcilik, pasifizm ve akılcılık Atatürkçü düşünce sisteminin temel ilkeleridir. Bu ilkeler anlam ve amaç bakımından birbirleriyle yakından ilişkilidir ve birbirlerini tamamlarlar.

Atatürkçü dünya görüşü nedir?

Atatürkçü görüş, Türk toplumunun tam modernleşmesini sağlayacak ve güvence altına alacak temel ilkeleri ve düşünce sistemini içerir. Atatürk’ün dünya görüşünün gerçekçi ve pragmatik olması, yani fayda ve eyleme odaklanmış esnek bir yönü olan bir dünya görüşü olması, onun yeni koşullara uyum sağlamasını gerektirmiştir.

6 ilke nelerdir?

İlkeler ve Devrimler CUMHURİYETÇİLİK. Doğrudan doğruya ulusal egemenliğe dayanan, yöneticilerin halkın oyuyla belirli bir süre için seçildiği bir yönetim biçimine cumhuriyet denir. … HALKÇILIK. … DEVLETÇİLİK. … Laiklik. … DEVRİMCİLİK.

Atatürkçülük ilkesi nedir?

Atatürk ilkeleri, Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcından itibaren Türk devriminin temelini oluşturmuş ve bu devrimin uygulamalarına rehberlik etmiştir. Bağımsızlık, ulusal egemenlik, cumhuriyetçilik, milliyetçilik, laiklik, halkçılık, devrimcilik, pasifizm ve akılcılık Atatürkçü düşünce sisteminin temel ilkeleridir.

Atatürkçülüğün esasları nelerdir?

İçindekiler1.1 Cumhuriyetçilik. 1.1.1 Kavramın gelişimi. 1.2 Milliyetçilik. 1.3 Halkçılık. 1.3.1 Tarih. 1.4 Laiklik. 1.5 Devletçilik. 1.5.1 İçerik ve gelişim. 1.

Atatürkçüler kimler?

“Atatürkçüler” kategorisindeki sayfalarAhmet Taner KışlalıAhmet Yılmaz (siyasetçi, 1950 doğumlu)Alev Coşkun.Altemur KılıçCüneyt Arkın.Attilâ İlhan.Banu Avar.Şevket Süreyya Aydemir.Diğer yazılar…

Atatürkçülük konuları nelerdir?

ATATÜRK’ÜN HAYATI. * Doğum yeri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ankara escort